Takka, kamiina, valmistakka vai varaava takka. Mikä olisi paras juuri sinulle?

Kamiina on usein pienehkö teräs- tai metallipintainen lämmityslaite, joka antaa lämpöä heti, kun tulet on sytytetty.

Kamiina on parhaimmillaan kun halutaan lämmittää tila nopeasti. Kamiina on hyvä myös silloin, kun lattia ei kestä painavampaa takkaa, tila on pienehkö ja suurempi tulisija ei sinne mahdu. Kamiinoita on monenlaisia kuten tanskalaiset WIKING kamiinat tai  tanskalaiset HWAM kamiinat.

Kanadalaiset VermontCastings valurautakamiinat ovat arvostettuja perinteisen muotoilunsa ansiosta ja katalysaattoristaan, joka polttaa puut erittäin puhtaasti.

Kamiinoita on eri kokoisia ja muotoisia. Värivaihtelua on paljon, joten kamiina on myös hieno sisustuselementti.

Kamiinaa sanotaan myös valmistakaksi tai kiertoilmatakaksi, jos siinä on kiertoilmatoiminto, joka puhaltaa lämmintä ilmaa.

.

Kiertoilmatakka on lämmityslaite, joka ottaa viileän huoneilman kuorensa sisään ja puhaltaa sen lämpimänä takaisin huoneeseen.

Kiertoilmatakka alkaa puhaltamaan lämmintä ilmaa heti, kun tulet on sytetty. Lämmin ilma leviää suureenkin tilaan nopeasti. Kiertoilmatakka voi olla suuri tai pieni. Suurissa kiertoilmatakoissa on takkasydän, jonka ympärille on tehty kiviaineksesta kuoret. Pieni kiertoilmatakka voi olla kamiina, jonka tulipesän ympärillä on teräskuoret joiden välissä ilma lämpenee. Kiertoilmatakka on usein myös kevyempi kuin varaava takka ja sopii siten vahvistamattoman lattian päälle (paino ja lattian kestävyys on aina tarkistettava!). Kiertoilmatakkoja on lukemattomia erilaisia ja ne ovat parhaimmillaan, kun halutaan lämpöä nopeasti ja kun arvostetaan takan hienoa ulkonäköä.

Suomen Takkatuonti Oy:n valikoimasta löytyvät ranskalaiset Seguin kiertoilmatakat ja Axis kiertoilmatakat sekä Tanskalaiset HWAM ja WIKING kamiinat kiertoilmatoiminnolla.

Takkasydän on teräksinen tai valurautainen tulipesä sarana- tai hissiluukulla.

Takkasydämen ympärille rakennetaan kiviaineksesta kuori. Kuoren ja sydämen väliin jätetään tila, jossa huoneilma lämpiää. Takkasydämiä käytetään yleensä kiertoilmatakan valmistamiseen. Takkasydämiä valmistetaan myös avotakkoihin.

Valikoimaamme kuuluu Ranskalaiset Seguin takkasydämet ja Axis takkasydämet.

Varaava takka on suurehko ja painava lämmityslaite, joka varastoi lämpöä pitkään.

Jotta lämpöä saataisiin varastoitua, on takan oltava painava. Koska painoa tarvitaan paljon, on varaava takka usein kooltaan suurempi kuin muut takat. Varaava takka ei usein anna lämpöä heti vaan vasta tuntien päästä, mutta siinä lämpö pysyy pidempään kuin kiertoilmatakoissa ja kamiinoissa. Maahantuomissamme perinteisissä Gabriel kaakeliuuneissa ja moderneissa Gabriel kaakeliuuneissa on varaavuuden lisäksi kiertoilmatoiminto eli Gabriel kaakeliuunit sekä varaavat lämpöä pitkään että antavat sitä heti, kun tulet on sytytetty.

Moderni pyöreä kaakeliuuni.
Perinteinen pyöreä kaakeliuuni käsintehdyillä kaakeleilla.