Puuhellat ja takat ruoan valmistukseen

Puuhellalla valmistat ruokaa ja samalla lämmität asunnon. Puuhellaa valitessa kannattaa ensin miettiä mikä on hellan ensisijainen tarkoitus? Haluatko ennen kaikkea valmistaa ruokaa vai lämmittää asuntoa?
Jos hellan päätarkoitus on ruoan valmistus, kiinnitä huomiota uunin kokoon. Jos uuni on liian pieni, tai se ei tule tarpeeksi kuumaksi on ruoan valmistus hankalaa. Jos taas hellan kannessa on vain yksi keittolevy, tai kansi on pieni, ei siinä mahdu tekemään ruokaa. Kysy hellan myyjältä kuinka kuumaksi levyt ja uuni tulevat, ja kuinka nopeasti ne saavuttavat lämpötilansa.
Tarkista myös kuinka paljon puita sinun on poltettava, jotta levyt tai uuni saadaan tarpeeksi kuumiksi. Kannattaa valita modernilla palotekniikalla toimiva puuliesi, jotta puita kuluisi mahdollisimman vähän ja lämpöä tulisi mahdollisimman paljon. Moderni polttotekniikka tuottaa myös paljon pienemmät päästöt kuin vanhempi palotekniikka. Kun puuta poltetaan puhtaammin, tulipesän lasiluukku, tulipesä ja piippu pysyvät puhtaampina.

Asunnon lämmitys

Jos taas hellan päätarkoitus on asunnon lämmitys, ja ruokaa tai vettä lämmitetään vain harvemmin, valitse hella, jossa on suurempi tulipesä hyvällä palotekniikalla. On myös erittäin tärkeätä miettiä hellan materiaaleja. Kevytrakenteinen peltinen hella ei voi kestää samanlaista käyttöä kuin vankkarakenteinen teräs/valurautavalmisteinen puuhella. Kunnollisessa puuhellassa on valurautaiset tulipesän ja uuninluukut ja valurautainen koneistettu keittotaso sekä uuni joka on emaloitu sisäpuolelta.
Jos asunnon lämmitys on tärkeintä, ja sinulle riittää että valmista ruokaa voidaan lämmittää, on hyvä valinta kamiina/takka jonka kannessa on lämpölevy. Liesikamiinan palotekniikka ja lämmöntuotto on aivan yhtä hyvä kuin normaalinkin kamiinan tai takan. Lisäksi liesikamiinan kannessa on lämpölevy joka tulee 80-100 asteiseksi ja jonka päällä voi lämmittää ruokaa tai vettä. Joissakin malleissa on lämpölevyn lisäksi myös paisto- tai lämmitysuuni.

Thermorossi puuhellat ja takat ruoan valmistukseen

Italialainen Thermorossi valmistaa useita mallisarjoja puuhelloja ja takkoja/kamiinoita ruoan valmistukseen. Thermorossin puuhelloista löydät 3 eri kokoista mallisarjaa, joissa kaikissa on useita pintamateriaalivaihtoehtoja. Suurimman mallisarjan kaksiosaisessa uunissa voit paistaa pizzaa. Thermorossilla on 4 kaimmina / takkamallistoa, joiden kannessa on lämpölevy. Levyllä voit lämmittää ruokaa tai vettä. Suurimmassa mallisarjassa on lisäksi uuni ruoan valmistusta varten.

Katso tuotteet >>

Palazzetti puuhellat

Italialaiset Palazzetti puuhellat on valmistettu ajatellen erityisesti ruoanlaittoa. Tulipesä on pienempi, jotta huoneesta ei tulisi liian kuuma, vaikka uunia tai levyä käytettäessä puita poltettaisiin useita tunteja. Uunit ovat myös riittävän suuria kunnollisille uunivuoille. Palazzetti puuhellojen upeasti viimeistellyt teräsosat on kromattu tai emaloitu, joten hella on helppo pitää puhtaana ja se säilyy hyvässä kunnossa kovassakin käytössä.

Katso tuotteet >>

Westbo of Sweden

Ruotsalaiselta Westbo of Sweden valmistaa perinteisesti muotoiltuja valurautahelloja ja liesikamiinoita. Westbo of Sweden puuhellat ovat täyttä valurautaa ja kestävät siten kovaakin poltoa. Puuhelloissa on erittäin nopeasti lämpiävät keittolevyt ja uunit. Kätevällä 10 litran vesisäiliöllä lämmität lisäksi tiskivedet.

Katso tuotteet >>