Takan hankinta mielessä, kysymyksiä ja vastauksia.

neocube P22 kiertoilmatakka

Takka uuteen taloon, mitä on otettava huomioon?

Uudet talot ovat yleensä ilmatiiviitä ja niissä on koneellisesta ilmastoinnista johtuva alipaine. Takka tarvitsee palaakseen ilmaa, joten uusissa taloissa paloilma on tuotava ulkoa putkella takalle. Uusi talo ei kuluta paljon energiaa ja lämmönlähteenä on monesti lämpöpumppu. Takan ei siis tarvitse olla varaava, vaan hyvä vaihtoehto uusiin taloihin on kevyttakka tai kiertoilmatakka. Kevyttakka antaa lämpöä heti kun tulet on sytytetty ja käyttää vain vähän puita. Sähkökatkoksen sattuessa kevyttakan ja kiertoilmatakan lämmön saa siis heti kun tulet on sytytetty. Kevyttakkaa tai kiertoilmatakkaa voi myös hyvin polttaa tunnelmatakkana.

Takka vanhaan taloon, mitä on otettava huomioon?

Kun hankit takkaa vanhaan taloon, jossa ei ole savupiippua, on ensin selvitettävä mihin kohtaan uusi savupiippu ja takka voidaan asentaa. Nykyaikaiset modernit teräspiiput voidaan asentaa jokaiseen kohteeseen myös jälkikäteen. Takan ja piipun asennus on yleensä tehty päivässä, joten remontti ei ole iso. Jos talossa on jo savupiippu, on nuohoojan tarkistettava piipun kunto ennen kuin siihen liitetään uusi takka. Tarkista myös kestääkö lattia valitsemasi takan painon. Vanhemmat talot eivät yleensä ole kovin ilmatiiviitä ja jos huoneessa on seinäventtiili tuuletusta varten, se yleensä riittää myös takan ilmansaantiin. Tämä on kuitenkin tapauskohtaista ja asia kannattaa tarkistuttaa. Joskus takalle on tuotava paloilma ulkoa putkella myös vanhemmissa taloissa.

Westbo Classic valurautakamiina
Westbo Classic kamiina

Mitä tehdä, jos paloilmaa ei voi tai halua tuoda ulkoa takalle?

Takka vaatii palaakseen aina ilmaa. Tarvittavan paloilman määrä riippuu takkatyypistä (tarkista jälleenmyyjältäsi takan tarvitsema ilmamäärä). Jos paloilman tuonti ulkoa ei onnistu, voi ilmastointiasetuksia säätää takkakytkimellä tai muuten niin, että huoneiston alipaine takkaa sytyttäessä olisi sopivampi hyvän vedon aikaansaamiseksi. Voi kuitenkin olla, että huoneeseen joudutaan asentamaan seinäventtiili paloilman riittävyyden takaamiseksi. Joskus hyvä vaihtoehto on myös savukaasuimuri piipun päähän hyvän vedon aikaansaamiseksi.

Kuinka valita takkaan sopiva savupiippu?

Savupiipun valinta on tärkeää takan toiminnan ja turvallisuuden kannalta! Savupiippu tekee takkaan vedon. Jos savupiippu on liian lyhyt tai muuten takkaan sopimaton, on myös veto huono ja savut tulevat sisään. Savupiippu kannattaa hankkia samasta paikasta kuin takka ja varmistaa myyjältä, että sillä saadaan varmasti riittävä veto takkaan. Savupiippua ei kannata asentaa rakennuksen ulkoseinälle, koska ulos asennetuissa piipuissa veto on aina huonompi. Vältä myös mutkia ja kulmia savupiipussa. Ne huonontavat vetoa. Teräspiipun on oltava T600 lämpötilaluokkaan merkitty.

Axis valmistakka. Läpiluukullinen.
Axis 1000DF valmistakka

Kuinka varmistaa, että savupiippu ja takka vetävät hyvin?

Paras asiantuntija on tulisijajälleenmyyjä takkaliikkeessä. Katso myyjät tästä linkistä:https://takkatuonti.fi/jalleenmyyjat/

Mitä lupia tarvitsee takan ja piipun asennukseen?

Takan ja savupiipun asentamisen lupa-asiat riippuvat kohteesta. Kysy asiasta jälleenmyyjältäsi.

Uudisrakennuksissa suunnittelija piirtää takan ja piipun rakennuksen lupakuviin. Korjaus ja remonttikohteissa on haettava rakennuslupa tai toimenpidelupa rakennusvalvonnalta.

Valkoinen Gabriel Louise kaakeliuuni huonekuvassa
Gabriel Louise kaakeliuuni

Kuka voi asentaa takan?

Takan asennus kannattaa tilata ammattilaiselta. Takan voi myös asentaa itse. Muista kuitenkin, että takassa poltetaan tulta, ja asennus on tehtävä erittäin huolellisesti niin että takan käyttö on turvallista.