Varaava kevyttakka ja varaava kamiina.

Vuolukivipintainen Wiking Luma 5 kamiina
Wiking Luma 5 vuolukivikuorilla ja lämpömakasiinilla
Vuolukivipintainen Wiking Miro 4 kamiina
Wiking Miro 4 vuolukivikuorilla

Takan varauskyky riippuu suurelta osin takan painosta. Nimensä mukaisesti kevyttakka on kevyt, yleensä 100-300 kg painoinen, eikä siis varaa lämpöä kovin pitkään. Sama asia kamiinan kanssa, myös ne ovat yleensä vain noin 100 kg painoisia eivätkä siis juuri varaa lämpöä. Kevyttakat ja kamiinat ovat parhaimmillaan tilan nopeina lämmittäjinä ja jos takassa on kiertoilmatoiminto (kevyttakkaa ja kamiinaa voidaan kutsua kiertoilmatakoiksi jos niissä on kiertoilmatoiminto), lämmittävät ne tilan vieläkin nopeammin.

Kevyttakasta tai kamiinasta lämpöä varaava takka.

Kevyttakan ja kamiinan lämmönvarauskykyä voi kuitenkin lisätä erilaisilla takkaan asennettavilla kivi- tai betonimassoilla, joissa lämpö pysyy pidempään. Takan sivujen ja kannen kuorirakenteeseen voidaan liittää vuolukivi- tai hiekkakivilevyt, jotka varaavat lämpöä. Jos kevyttakan tai kamiinan tulipesän päällä kuoren sisällä on tyhjää tilaa, voidaan sinne asentaa lämpömakasiini, joka on tehty betonista tai kivilevyistä. Lämpömakasiini kerää tulipesän lämpöä ja luovuttaa sitä tuntien ajan tulen sammumisen jälkeen. On myös kamiinoita ja kevyttakkoja, joihin voidaan asentaa sekä kivikuoret että lämpömakasiini tulipesän yläpuolelle kuoren sisään.

Hwam kevyttakan lämpömakasiini.

Kuinka pitkään kamiinan tai kevyttakan kivikuoret tai lämpömakasiini varaavat lämpöä?

Lämmönvarauskyky riippuu kivikuorien ja lämpömakasiinin painosta ja tilasta johon takka asennetaan. Jos tila on suuri, luovuttaa takka lämpönsä nopeammin kuin pienessä tilassa. Jos tila on huonosti eristetty ja ulkona kylmä, luovuttaa takka lämpönsä nopeammin kuin hyvin eristetyssä tilassa tai kun ulkona on lämpimämpi eikä huoneeseen luovu takan lämpöä niin nopeasti. Voi arvioida, että kivikuoret ja lämpömakasiini pitävät lämpöä useita tunteja tulen sammumisen jälkeen.

Korkea musta Wiking kamiina tai kiertoilmatakka.
Wiking Miro 5 kevyttakka lämpömaksiinilla. Paino 128 kg josta lämpömakasiinin osuus 34 kg
Vuolukivipintainen Wiking Miro 6 kamiina
Wiking Miro 6 kevyttakka vuolukivikuorilla ja lämpömaksiinilla. Paino 286 kg josta lämpömakasiinin ja vuolukivikuorten osuus 192 kg

neocube P21 kiertoilmatakka lämpömaksiinilla. Paino 398 kg josta lämpömaksiinin osuus 75 kg.

neocube P21 kiertoilmatakka

Suomen Takkatuonti Oy:n tulisijavalikoimasta löydät kymmeniä kamiinoita, kevyttakkoja ja kiertoilmatakka joihin voi lisätä kivikuoret tai/ja lämpömaksiinin lisäämään lämmönvarauskykyä. Tutki valikoimaa täältä:

https://takkatuonti.fi/tulisijat/