Varaako kamiina lämpöä?

Lämpöä varaava kamiina.

Moni haluaisi pienen takan tai kamiinan, mutta sellaisen joka myös varaisi lämpöä pidempään kuin tavallinen kamiina tai pikkutakka. Lämmönvarauskyky riippuu takan painosta. Mitä kevyempi takka tai kamiina, sen vähemmän se varaa lämpöä. Tanskalaiset Svendsen kamiinat on tehty varaamaan lämpöä mahdollisimman pitkään. Juju on siinä että Svendsen kamiina on kokoonsa nähden painavampi kuin kilpailijansa.

Perinteinen tanskalainen Svendsen 1 kamiina vuolukivillä
Svendsen 1 kamiina vuolukivisivuilla ja puutilalla.

Kuinka pikkutakka saadaan varaamaan lämpöä?

Svendsen takan perusmalli painaa 167 kg vaikka on mitoiltaan vain 51x43x88 cm. Painavin ja parhaiten lämpöä varaava Svensen kamiina tai takka painaa 412 kg ja sekin on muilta mitoiltaan pieni 59x43x150 cm. Pieneen tilaan on saatu paljon painoa ja samalla lämmönvarauskykyä sillä että materiaalivahvuudet ovat normaalia suurempia: Kamiinan teräskuori on 5-8 mm paksu. Kamiinan tulipesän shamottivalut ovat 30 mm paksuja. Kaikkein parhaan lämmönvarauskyvyn saat kun valitset Svendsen kamiinan vuolukivisivuilla.

Perinteinen tanskalainen Svendsen 1 kamiina puutilalla
Svendsen 1 kamiina puutilalla

Samalla kun materiaalivahvuuksia on suurennettu lisäämään lämmönvarauskykyä, on myös kamiinan kestävyys parantunut. Kun materiaalit ovat paksumpia, kamiina kestää käyttöä todella pitkään. 

Svendsen kamiinoissa on kiertoilmatoiminto, joka alkaa puhaltamaan lämmintä ilmaa heti kun tulet on sytytetty. Kamiinan palotekniikka polttaa puut mahdollisimman puhtaasti ja korkealla hyötysuhteella (paloilma puhaltuu hallitusti kuumana tulipesän yläosasta puiden päälle). 

Svendsen kamiinan saat mustana ja harmaana teräspintaisena tai vuolukivipintaisena jolloin teräsosat ovat harmaita.

Teräspintaiseen kamiinaan voit valita lisävarusteeksi 14 cm korkean sokkelin, tai 27 cm korkean puutilan. Sokkeli ja puutila nostavat tulipesää ylemmäksi jolloin tuli näkyy paremmin suuremmalle alueelle.

Vuolukivipintaiseen Svendsen kamiinaan voit valita lisävarusteeksi 27 cm korkean puutilan vuolukivisivuilla.

Sekä teräspintaiseen että vuolukivipintaiseen kamiinaan saa kansilevyn päälle lisävarusteena lämpiöuunin ruoan valmistusta varten. Vuolukivimallin uunissa on vuolukivisivut. Uunin pohjalla on vuolukivinen paistolevy ja uuniin saa myös metalliritilän uunin pohjalle. 

Svendsen kamiinan kansilevy toimii lämpölevynä ruoan ja veden lämmittämiseen. Voit myös valita kansilevyn päälle vuolukivilevyn, jolloin kamiinan varauskyky paranee.

Tehokas tanskalainen Svendsen 2 kamiina
Tehokas tanskalainen Svendsen 2 kamiina sokkelilla
Perinteinen tanskalainen Svendsen 1 kamiina puutilalla
Perinteinen tanskalainen Svendsen 1 kamiina sokkelilla ja uunilla
Perinteinen tanskalainen Svendsen 1 kamiina vuolukiviverhoilulla
Perinteinen tanskalainen Svendsen 1 kamiina vuolukivillä
Perinteinen tanskalainen Svendsen 1 kamiina vuolukiviiverhoilulla ja uunilla
Perinteinen tanskalainen Svendsen 1 kamiina vuolukivillä ja uunilla

Svendsen kamiinat valmistetaan Tanskassa. Valmistajan kotisivut: 

https://www.meteor.dk/svendsen-braendeovne

Suomen Takkatuonnin kotisivuilta löydät lisätietoa Svendsen kamiinoista: 

https://takkatuonti.fi/tuote-osasto/perinteiset-valurautakamiinat-ja-puuhellat/svendsen/