Kuinka valita hyvä puuhella?

Senko SG75 puuhella ruostumattomasta teräksestä

Puuhellalla laitetaan ruokaa ja lämmitetään vettä, lisäksi hella lämmittää talon. Hella on usein kovalla käytöllä. Ruokaa laitettaessa keittolevylle tai hellan pinnalle syntyy tahroja, ja taloa lämmitettäessä tulipesä ja hellan teräsosat ovat kovilla. 

Puuhellaa valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:

  1. Valitse hella joka on valmistettu laadukkaista materiaaleista. Keittolevyn on oltava riittävän paksu, jotta se ei taipuile. Puuhellan kuoren on kestettävä ruokaa valmistettaessa syntyvät tahrat ja yli kiehuva vesi. Kun hellaa käytetään sekä ruoan valmistukseen, että talon lämmitykseen on tulipesä kovilla. Tulipesän on oltava kunnolla suojattu.

Senko puuhellojen keittolevy on 8 mm paksu ja taipumaton. Senko puuhellojen kuoret ovat ruostumatonta terästä, joka kestää tahrat ja käytön. Kestävä RST pinta on helppo pitää puhtaana. Senko puuhelojen tulipesän 40 mm shamottivalut suojaavat hellan osia tulen lämpövaikutukselta ja ne on vaihdettavissa jos ne vaurioituvat.

Senko SG75 puuhellan luukut ja tulipesä
Senko puuhellan keittolevy on 8 mm paksua terästä.
Senko puuhella sivusta
Senko puuhellan pinnat ovat ruostumatonta terästä.
Senko SG puuhella sisältä
Senko puuhellan tulipesää suojaa 40 mm paksu shamottivalu.

2. Valitse hella, jossa on riittävän suuri uuni. Useissa helloissa uuni on liian pieni. Jos uuniin ei mahdu kunnollinen uunipelti tai uunivuoka, niin kuinka valmistat ruokaa? Tarkasta myös että hellan keittolevy on todella keittolevy, eikä lämpölevy joka ei tule riittävän kuumaksi esim. veden keittämiseen.

Senko puuhelloissa on reilun kokoinen uuni, ja kansi on keittolevy, jolla saat myös veden kiehumaan.

3. Valitse puuhella, jonka sivut ja tausta eivät tule liian kuumiksi. Jos hellan sivut tai tausta tulevat oikein kuumiksi, on hellassa suuret suojaetäisyydet, eli se on jätettävä jopa 50 cm päähän tulenaroista materiaaleista. 

Senko puuhellojen sivut ja tausta eivät ole polttavapintaisia. 10 cm suojaetäisyys tulenarkoihin materiaaleihin riittää. Kun hellassa on pienet suojaetäisyydet, menee se pienempään tilaan etkä tarvitse suojamuurauksia. 

Senko SG50 puuhella ruostumattomasta teräksestä
Senko SG 50 on pienin puuhella. Hellassa ylhäällä keittolevy ja tulipesä, ja alhaalla uuni.
Senko SG60 puuhella ruostumattomasta teräksestä punaisena
Senko SG 60 on keskikokoinen puuhella. Hellassa ylhäällä keittolevy ja tulipesä ja alhaalla uuni.
Senko SG75 puuhella ruostumattomasta teräksestä beigenä
Senko SG 75 on keskikoinen puuhella. Hellassa uuni ja tulipesä sivuilla, ja kannessa keittolevy.
Senko SG90 puuhella ruostumattomasta teräksestä
Senko SG 90 on suuri puuhella. Hellassa uuni ja tulipesä sivuilla ja kannessa keittolevy.

Senko puuhelloissa (mallit SG 60, 75 ja 90) on valittavissa RST vakiovärin lisäksi harmaa, punainen ja beige. SG 50 malli vain RST pintaisena. Katso lisätietoja Senko puuhelloista: https://takkatuonti.fi/tuote-osasto/puuhellat-ja-takat-ruoan-valmistukseen/senko/