Paras mökkitakka

Axis valmistakka.
Axis kiertoilmatakka

Takkoja ja uuneja on monenlaisia. Toiset varaavat lämpöä pitkään ja toiset taas luovuttavat sitä nopeasti. On suuria uuneja ja pieniä kamiinoita. Osataksesi valita parhaan takkamallin juuri sinun mökillesi, mieti ensin mitä itse odotat takalta ja minkälaiseen käyttöön se tulee sekä minkälainen takan käyttäjä itse olet?

Jos haluat että saat mökin nopeasti lämpimäksi heti kun tulet paikalle, on sinun hyvä valita kiertoilmatakka tai kamiina. Ne antavat lämpöä heti kun tulet on sytytetty ja saat mökin nopeasti lämpimäksi.

Jos odotat takalta, että sen voi laittaa suoraan puulattian päälle, on sinun valittava kiertoilmatakka, kevyttakka tai kamiina, koska ne ovat keveitä eivätkä vaadi lattian vahvistamista.

neocube S20XL kiertoilmatakka
neocube kiertoilmatakka

Jos odotat takalta, että se on kaunis huonekalu suurilla lasiluukuilla ja että siinä poltetaan tulta useimmiten tunnelman ja lisälämmön luomiseksi, on kiertoilmatakka, kevyttakka tai kamiina hyvä vaihtoehto. 

Seuraavissa kappaleissa on tietoa eri tulisijamallien lämmönluovutuksesta ja ominaisuuksista. Jokainen takkatyyppi on omalla tavallaan hyvä ja tehty tiettyyn käyttötarkoitukseen. Kaikki takoissa poltettu puu tuottaa joka tapauksessa lämpöä ja iloa.

Kiertoilmatakka.

Kiertoilmatakassa on tulipesä ja kuorirakenne, joiden välissä kulkee huoneilma. Kun huoneilma kulkee kiertoilmatakan tulipesän ja kuorirakenteen välissä, se lämpiää ja puhaltuu takan kansi- tai sivuritilöistä takaisin huoneeseen lämmittäen huoneilman. Kiertoilmatakka alkaa lämmittämään heti kun siihen on laitettu tulet. 

neocube P10 kiertoilmatakka
neocube kiertoilmatakka penkillä

Kiertoilmatakka on usein kevytrakenteinen eikä vaadi alleen vahvistettua lattiaa. Kiertoilmatakka voi olla ulkonäöltään ja kooltaan iso, tai pieni. Se voi näyttää varaavalta takalta tai kamiinalta. Kiertoilmatakoiksi voi kutsua myös teräs tai valurautapintaisia kamiinoita jos niissä on kiertoilmatoiminto. Usein kiertoilmatakoiksi kutsutaan myös kevyt takkoja, joissa on kiertoilmatoiminto.

Kevyttakka.

Kevyttakaksi kutsutaan kaikkia kevytrakenteisia takkoja, jotka voi laittaa suoraan vahvistamattoman lattian päälle (kamiina, kiertoilmatakka). Kevyttakka lämmittää kamiinaperiaatteella, eli säteilemällä lämpöä lasista ja metallipinnoistaan tai kiertoilmaperiaatteella, eli kierrättämällä huoneilmaa tulipesän ja kuorirakenteen välissä.

Wiking kevyttakka/ kamiina vuolukivikuorilla

Lämmittääkö kevyttakka?

Kevyttakalla lämmmität mökin nopeasti. Kevyttakka on nimensä mukaisesti kevyt eli siinä ei ole massaa johon lämpö voisi varautua. Siksipä kevyttakkaan valitaan monesti kivinen tai betoninen lämpömaksiini jossa lämpö pysyy tunteja tulen sammumisen jälkeen. Kevyttakka on parhaimmillaan, kun mökki halutaan saada nopeasti lämpimäksi.

Kamiina.

Kamiina on valurauta- tai teräspintainen usein pieni takka, joka lämmittää säteilemällä tai kiertoilmaperiaatteella. Perinteiset valurautapintaiset kamiinat lämmittävät säteilemällä lämpöä lasiluukustaan ja valurautakuorestaan. Modernimmat teräspintaiset kamiinat lämmittävät usein kiertoilmaperiaatteella, eli viileä huoneilma kulkee kamiinan tulipesän ja kamiinan metallikuoren välissä, jossa se lämpiää ja puhaltuu lopulta kuumana huoneeseen lämmittäen nopeasti suuren alueen.

Harmaa pyöreä Hwam kamiina tai kiertoilmatakka sivulaseilla.
Hwam kamiina kiertoilmatoiminnolla

Kamiinan parhaita puolia on sen pieni koko, ja muita takkoja edullisempi hinta. Kamiina on mökille monesti paras valinta, koska se on pieni ja kevyt ja sillä saa mökin todella nopeasti lämpimäksi.

Lämmittääkö kamiina?

Kamiina lämmittää tilan todella nopeasti, varsinkin jos kamiinassa on kiertoilmatoiminto joka nopeuttaa lämmön leviämistä suurelle alueelle.

Westbo Classic valurautakamiina
Westbo Classic valurautakamiina

Kiertoilmatakka – kevyttakka – kamiina ovat siis periaatteessa samanlaisia puulämmittimiä. Vain ulkonäössä on eroja. Kiertoilmatakka on usein suurempi kuin kamiina ja sen kuorirakenne voi olla muutakin kuin terästä tai valurautaa. Kamiina taas on usein pienempi kuin kiertoilmatakka ja sen kuorirakenne on useimmiten valurauta tai teräs. .

Hwam ja Wiking kamiinat kuvakooste

Valitset sitten minkä takkatyypin hyvänsä pidä huolta, että valitset laadukkaan laitteen. Jos jo takan luukuista ja arinasta näkee, että ne ovat heppoista peltiä, ei takan teho tai hyötysuhde säily hyvänä kovin pitkään. Kun luukku tai arina taipuu, ei takka enää pala hyvin. Erittäin edullinen hinta monasti kuvaa myös takan laatua ja vaikuttaa monesti myös siihen, kuinka kauan takka toimii kunnolla ja miltä se näyttää näyttää muutaman vuoden käytön jälkeen. Takkaa valitessa kannattaa olla tarkkana. Kun takka on valittu ja asennettu paikalleen, sitä myös katsellaan ja käytetään vuosikymmenet. Kannattaa siis valita takka niin että se kestää ja lämmittää juuri niin kuin itse haluat.

Mökkitakkoina suosituimpia ovat kamiinat kiertoilmatoiminnolla ja kiertoilmatakat koska niillä mökin saa lämpimäksi nopeasti. Kun tulet mökille ja laitat kamiinaan, tai kiertoilmatakkaan tulet on mökki hetken päästä lämmin. Kamiina ja kiertoilmatakka sopivat mökille hyvin myös kokonsa ja keveytensä ansiosta.