Onko jo aika vaihtaa takka mökille?

Onko vanha tulisijasi jo huonossa kunnossa? Haluaisitko vaihtaa paljon päästöjä tuottavan vanhentuneen takkasi jo uudempaan puhtaammin puuta polttavaan takkaan?

Onko takan vaihtaminen sitten vaikeaa ja kallista? Ei ole.

Lue tästä viisi vinkkiä takanvaihtoon.

1. Mieti aina ensin mitä odotat uudelta takalta?

Jos haluat saada mökin tai kesä-asunnon nopeasti lämpimäksi, paras vaihtoehto on kiertoilmatakka tai kamiina. Niihin saa lisävarusteena kivikuoret tai lämpömakasiinin, jolla voidaan parantaa lämmönvarauskykyä. Kiertoilmatakkoja on hyvin erilaisia, suuria ja pieniä. Takan kuoret voivat olla kiveä, terästä tai keramiikkaa. Teräs- tai valurautakuorista kamiinaa jossa on kiertoilmatoiminto kutsutaan usein myös kiertoilmatakaksi.

2. Ole seuraavaksi yhteydessä tulisija-asiantuntijaan jälleenmyyjäliikkeessä.

Takkaliikkeet auttavat tulisijan valinnassa ja lupa-asioissa. Eri kunnissa on hieman erilaisia käytäntöjä siinä, tarvitaanko takan vaihtoa varten rakennuslupaa vai ei? Mieti yhdessä jälleenmyyjän kanssa mikä on sinulle paras vaihtoehto. Muista että kun uusi takka on asennettu, sitä katsellaan vuosikaudet, joten valinta kannattaa tehdä harkiten.

3. Kun olet valinnut mieleisesi ulkonäön tulisijalle, varmista että se on teknisesti laadukas ja kestävä.

Ota huomioon ainakin seuraavat asiat: tarkista että sen turvallisuustestin maksimisavukaasu-lämpötilat eivät ylitä 600 C astetta (korkein sallittu savukaasulämpötila). Tämä ei käy ilmi CE-merkinnästä tai suoritustasoilmoituksesta, vaan se on selvitettävä tulisijan testiraportista. Kokeile tulipesän luukkua, onko se valurautaa tai usean millimetrin paksuista terästä? Jos luukku on vain muutaman millin paksuista peltiä, luukku alkaa taipuilla herkemmin ja tulisija ei toimi kunnolla. Hyvän tulisijan tunnistat myös siitä, ettei sen paloilma tule suoraan arinan kautta, vaan puhaltuu yläkautta kuumana liekkiin. Näin toimien takka polttaa puut puhtaammin ja tehokkaammin, sekä pitää lasiluukun kirkkaampana.

4. Asennuta uusi tulisija ammattilaisella.

Jokaisella tulisijalla on omat asennustapansa. Tulisijoilla on esimerkiksi hyvin erilaisia suojaetäisyyksiä tulenarkoihin materiaaleihin. Kun käytät jälleenmyyjäliikkeen ammattiasentajaa, saat parhaan ja turvallisen lopputuloksen. Tulisijan tai takan vaihto ei välttämättä edellytä muuta suurempaa remonttia, mutta kun tulisija vaihtuu, on varmistettava, onko vanha piippu sopiva uuteen tulisijaan? Vanha tiili- tai harkkopiippu on vähintäänkin tarkistettava nuohoojalla. Jos käytössä on ollut vanhempi teräspiippu, on suositeltavaa, että se vaihdetaan takan vaihdon yhteydessä.

5. Käytä uutta takkaa oikein!

Uudet puhtaammin puuta polttavat tulisijat ovat toiminnaltaan erilaisia kuin vanhemmat rakoarinatulisijat. Uusille takoille ei ole yhteneväisiä käyttö-ohjeita, vaan jokaisella tulisijavalmistajalla on omat ohjeensa siihen miten takkaa käytetään. Varsinkin tulisijan sytytyksessä on seurattava valmistajan ohjeita jotta se saadaan syttymään ja palamaan hyvin.

Esimerkkejä suosituista kamiinoista ja kiertoilmatakoista:

Viisi parasta kamiinaa

Hwam.

Tanskalaisen valmistajan mallisto jossa kymmeniä pyöreitä ja neliskanttisia kamiinoita ja kiertoilmatakkoja. Valkoisia, harmaita ja mustia.

Hwam 3650 kiertoilmatakka

Wiking

Useita mallisarjoja harmaita ja mustia kamiinoita kiertoilmatoiminnolla. valmistettu tanskassa. Myös kaakeli ja vuolukivipintaisia.

Vuolukivipintainen Wiking Miro 6 kamiina
Wiking Miro 6 vuolukivipinnalla

Westbo of Sweden

Perinteisesti muotoiltuja valurautakamiinoita  keittolevyllä. Myös puuliesi Westbo Standard.

Westbo Carl valurautakamiina pikkukuva
Westbo Carl valurautakamiina

Suomen Takkatuonti Oy:n kotisivuilta www.takkatuonti.fi löydät yli 250 pientä ja suurta tulisijaa mökille ja kotiin. Jälleenmyyjäketjumme palvelee tulisijaneuvonnassa ja asennuksessa ympäri maan.