Vinkit kesäkeittiön puuhellan valintaan.

Palazzetti puuhellan tulipesä
Thermorossi viola puuhella

Kesällä laitetaan ruokaa ulkona, ja grillin lisäksi tarvitaan keittolevyä ja usein myös uunia. Paras valinta kesäkeittiöön on puuhella, jossa on keittolevyt ja paistouuni.

Puuhellaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti uunin leveyteen. Jos uuni on niin kapea, ettei sinne mahdu kunnollinen uunivuoka, on ruokaa hankala laittaa. Puuhellan kannen keittolevyjen on myös oltava tarpeeksi suuret parille kattilalle. Varmista myös, että kannen keittolevyt tulevat riittävän kuumaksi, jotta niillä voi oikeasti keittää. Monessa hellassa kannessa on lämpölevyt, joilla kyllä voi lämmittää vettä tai ruokaa, mutta ne eivät tule niin kuumiksi, että vesi kiehuisi kohtuullisessa ajassa.

Palazzetti puuhellan uuni
Tarkista että uuni on riittävän suuri.
Palazzetti puuhellan keittolevy kulmasta
Hellassa on oltava kunnollinen keittolevy tai taso jossa vesi kiehuu.

Lisäksi kannattaa valita modernilla palotekniikalla toimiva puuhella. Kun palotekniikka on moderni, päästöt ovat pienet, puuta kuluu vähän ja tehoa tulee paljon. Pienipäästöinen puhella on ympäristöystävällisyyden lisäksi mukavampi käyttää, kun ympäristöön leviää vähemmän savua.

Palazzetti puuhellan tulipesä luukku auki
Tulipesän palotekniikan on oltava moderni.
Palazzetti puuhellan tuhkalaatikko
Tarkista myös että tuhkanpoisto on helppoa.

Kun valitset kesäkeittiöön puuhellaa, on myös hyvä huomioida materiaalit ja hellan kestävyys. Emalipinta puuhellan kuoressa ja uunissa kestää hyvin sään vaikutuksia. Uunissa ja tulipesässä on myös hyvä olla jämäkät luukut. Koko metallirakenteen on oltava tukeva. Jos laite on kevyen oloinen ja materiaalit heppoisia voi olettaa, ettei se kestä kovin kauaa kesäkeittiö olosuhteissa, jossa se on enemmän sään vaikutuksille alttiina kuin sisätiloissa. Kun laite sijoitetaan kesäkeittiöön, se on sijoitettava turvallisen matkan päähän tulenaroista materiaaleista. Kaikista CE-merkityistä puuhelloista on löydyttävä selostus hellan suojaetäisyyksistä.

Italialainen Palazzetti Alba 3,5 on hienosti viimeistelty puuhella 33 cm leveällä uunilla ja tehokkaalla keittolevyllä. Hellan ulkopinta on harmaa tai valkoinen emalointi, joka on helppo pitää puhtaana. Myös hellan uunin sisäpuoli on emaloitu. Todella hienosti viimeistelty pieni puuhella ruoanlaittoon.

Valkoinen Palazzetti Alba 3,5 puuhella keittiössä

Suurempi malli Palazzetti Alba 4,5 on aivan yhtä hieno ja viimeistelty kuin pienempi malli. Palazzetti 4,5 mallissa on 46 cm leveä uuni, jonne mahtuu suurempikin uunivuoka.

Valkoinen Palazzetti Alba puuhella

Toisella italialaisella valmistajalla Thermorossilla on kolme erikokoista mallisarjaa. Jokaisesta kokoluokasta löytyy tummanharmaa teräs/valurautapintaiset hellat, hellat joissa on beige tai punainen kaakelikoristelu tai mallit joissa on ulkopinnalla harmaat vuolukivilevyt.

Pienimpään mallisarjaa kuuluu Thermorossi Klaretta, Thermorossi Violetta ja Thermorossi Violetta Stone puuhellat. Kaikissa malleissa on uunin ja keittolevyn lisäksi lämpiö ruoan lämpimänä pitämiselle. Lämpiö on erittäin kätevä kesäkeittiössä, kun ruokalajit saattavat valmistua hieman eri aikoina.

Thermorossi klaretta puuhella luukku kiinni
Thermorossi Klaretta puuhella
Thermorossi violetta kaakeli puuhella
Thermorossi Violetta puuhella
Thermorossi violetta stone puuhella luukku kiinni
Thermorossi Violetta Stone puuhella

Keskikokoinen mallisarja on muuten samanlainen kuin, pienin mallisto mutta hiukan leveämpi. Sarjaan kuuluu Thermorossi Klara, Thermorossi Viola ja Thermorossi Viola Stone.

Thermorossi klara puuhella luukku kiinni
Thermorossi Klara puuhella
Thermorossi viola puuhella
Thermorossi Viola puuhella
Thermorossi viola stone puuhella luukku auki
Thermorossi Viola Stone puuhella

Suurimman mallisarjan uunissa uunin ylä ja alaosan lämpöä voidaan säätää erikseen. Uunin yläosa sopii esim pizzan paistoon. Suurikokoiselle keittotasolle saadaan useita kattiloita tai vuokia kerralla. Suurimman malliston puuhellat ovat nimeltään Thermorossi Margot, Thermorossi Margherita ja Thermorossi Margherita Stone.

Katso filmi Thermorossi pizzauunista tästä linkistä: Thermorossi pizzauuni

 

Thermorossi margot puuhella luukku kiinni
Thermorossi Margot puuhella
Thermorossi marghereita kaakeli puuhella
Thermorossi Margherita puuhella
Thermorossi marghereita stone puuhella luukku auki
Thermorossi Margherita Stone puuhella

Ruotsalaiselta Westbo of Sweden valmistajalta löytyy lisäksi upeita valurautaisia perinnemalleja kesäkeittiöön. Hieno pieni Westbo Standard voidaan sijoittaa seisomaan omilla jaloillaan, tai sen alle muurataan penkki. Todella nopeat keittolevyt ja uuni. Kätevällä 10 litran vesisäiliöllä lämmität lisäksi tiskivedet. Jos kaipaat vain keittolevyn ja lämmönlähteen, hyvä valinta on Westbo Ankarsrum. Erittäin kapea kamiina jonka päällä lämmität ruokaa tai keität vettä.

Westbo Ankarsrum puuhella
Westbo Ankarsrum kamiina keittolevyllä
Westbo valurautainen puuliesi
Westbo Standard lasiluukulla
Westbo puuhella vesisäiliöllä
Westbo Standard jaloilla ja vesisäiliöllä

Kun valitset kesäkeittiön puuhellaa, muista tarkistaa myös mitä osia kuuluu hintaan. Jos uunipellit tai ritilät eivät kuulu vakiovarustukseen, voi niiden hankkimisesta tulla lisäkuluja.

Varmista myös, että liität sen sellaiseen savupiippuun, joka sopii juuri kyseiseen malliin. Ota yhteyttä paikalliseen jälleenmyyjään, jolta saat apua ja neuvoja hellan, savupiipun ja asennuksen osalta.

Katso kaikki puuhellat Suomen Takkatuonti Oy:n sivuilta klikkaamalla tästä.

Voit myös käydä valmistajien sivuilla seuraavista linkeistä:

Palazetti puuhellat.

Thermorossi puuhellat.

Westbo of Sweden puuhellat.

Suomen Takkatuonnin löydät myös youtubesta ja facebookista.